Siitä lähtien, kun ensimmäisen koirani sain, olen hetki hetkeltä ollut kiinnostuneempi koirista. Ennen kaikkea eri roduista ja niiden mahtavista käyttötarkoituksista, terveydestä ja ajatusmaailmasta. Etenkin terveyteen liittyvät seikat ovat kolahtaneet jollain tavalla juuri minuun, kaiken Onnin kanssa koettujen vastoinkäymisten jälkeen. Ikävästi Onni loukkasi polvensa noin pari vuotta sitten. Polvea kuntoutettiin säntillisesti ja meidän juuri aloittama agility jäi piiiitkälle tauolle. Myöhemmin luustokuvista ilmeni muuten luustoltaan priimaa olevan koira, mutta kyynärät saivat virallisen tuomion, 2/2. Monet onneksi tietävät Onnin voivan hyvin, hän on tasapainoinen ja liikkuu normaalisti. Tarkasti kyllä seuraankin Onnin vointia. Nyt loppuvuodesta olisi ajatuksena käydä lääkärin luona tarkistuttamassa tilanne ja miettiä mahdollisen lääkityksen aloittaminen.

Olen itse entinen ”ammattiurheilija”. Tuolta jo edesmenneeltä uralta taskuun jäi hienojen kokemusten lisäksi pari jalkapallon SM-mitalia, piirijoukkueen kanssa pronssia, loistokkaita kuntotestituloksia ja junnuna ikäluokan parhaan pelaajan titteli. Matkaan mahtui myös lukuisia lääkärikäyntejä. Murtunut pikkurilli, polvileikkaus, nivelsiteiden irtisanoutuminen parikin kertaa, selkä vaivaa… Isäni voisi varmaan jatkaa tuota listaa, kysykääpä häneltä. 😀 Ymmärsin, joskin vähän jälkikäteen, että kehonhuollolla on suuren suuri merkitys, minkälaista kuormitusta kroppamme kestää. Jollain tapaa voisi jopa sanoa, että omasta kropasta huolehtiminen, iltavenyttelyt, tasapainoilu ja lihaskunnon ylläpito on halpa vakuutus loukkaantumisille. Viimeisimmät vuodet tämän lajin parissa olikin vähemmän tapaturma-alttiimpia, sillä päähäni oli jo taottu tarpeeksi isän, valmentajien ja lääkäreiden toimesta lihaksiston säännöllisestä huoltamisesta ja sen merkityksestä

Koiratkin urheilevat, jotkut vähemmän ja jotkut enemmän. Koiraurheilulajeja on lukuisia. Agility, se nyt tuli heti ekana mieleen. Rally-toko ja toko. Vesipelastus, paimennus, erilaiset vetolajit, kuten hiihtäminen. Tässä lainausta Kennelliiton sivuilta:”…käyttäytymiskoe, joka on esikoe kaikille muille koelajeille, sekä varsinaiset koelajit, joita ovat jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukoe, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe.” . Lisäksi suosiossa yhä enemmän näkyvä, retkeily ja vaellus koiran kanssa on osa koiraurheilua. Lajeissa koirat tekevät kovasti töitä henkisesti, mutta myös fyysiesti. Esimerkiksi vetourheilussa koiran kroppa on alttiina nykivälle liikkeelle. Suojelukokeessa koiralla taasen täytyy olla hyvän psyykkeen lisäksi myös hyvä lihaskunto (SPL Kuopio). Agilityssa näkee paljon todella nopeita, sähäköitä ja ehkä aavistuksen varomattomiakin koiria. Itse kutsun radalla koiran kropalle kohdistuvia liikkeitä ”repiviksi” ja lisäksi saattaa tulla yllättäviä liukastumisia tai rima tipahtaa alas. Myös koiran kanssa vaeltaessa ja retkeillessä on syytä muistaa tunnustella koiran ”lihasvointia”. Uskon myös, että monet näyttelyissä käyvät käyttävät koiriaan hieronnassa, sillä vetreä lihaksisto tuo varmasti reippautta ja liikkuvuutta koiraan.

Yhtä lailla kovan rasituksen seurauksena koirankin keho tarvitsee huoltoa ja palautusta. Koiraihmisille on onneksi kantautunut korviin tietoisuus ja rakkaille karvaisille kavereille löytyykin paljon erilaisia palveluita, kuten hierontaa, laserhoitoa, akupunktiota ja vesijuoksua. On myös olemassa vaatteita koirille, jotka ikään kuin hohkaavat koirasta haihtuvaa ruumiinlämpöä takaisin ja näin vetreyttävät mm. lihaksia ja niveliä. Meillä esimerkiksi Onnilla on käytössä Back on Trackin verkkotakki. Näiden palveluiden ansiosta myös me omistajat voimme pitää huolta koiriemme fyysisestä ja sitä kautta myös henkisestä hyvinvoinnista. Innokkuuteni yllytti itseni osallistumaan Dobon koulutusohjaajan kurssille Helsinkiin. Dobo on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä. (Koirakoulu Kompassi) Haluan oppia itse lisää koiran eri lihasryhmien vahvistamisesta, venyttelystä ja jotakin koiran hieronnasta. Koiran terveys on varmasti aihe, josta riittäisi monelle porinaa tuntikausiksi, onhan kyseessä kuitenkin laaja ja tärkeä aihe.

Toivon saavani Taigasta retkeilyjen lisäksi tomeran kaverin tokoon ja agilityyn. Aiomme testata myös paimennusta, vepeä, jälkeä, hakua. Vielä neiti on kuitenkin kovin nuori, eikä meillä ole mihinkään kiire. Olen antanut mahdollisimman paljon tuon pennun olla pentu. Eri harrastuksia kerkeää haalimaan vielä monet vuodet. Onnin kanssa me harrastellaan rally-tokoa ja ehkä tokoa vielä jatkamme jossain välissä. Lisäksi satunnaista lelujen tai namien etsintää metsissä, joka onkin Onnin mielipuuhaa.

Tämän blogikirjoituksen myötä, ajattelin suunnitella teille loppukuukaudeksi huikean diilin! Meidän yksi joka viikkoinen harrastus on lyhyet tai pidemmät retket luonnossa. Koirat saavat ihanteellista liikuntaa, mutta myös omistaja itse saa mielen- ja sielunhoitoa arjen keskelle. Pian koittaa syksy ja ruskaretket luontoon. Mikä olisi sen parempaa, kuin ihastella pakkasöiden aiheuttamaa värimaailmaan parhaan kaverin kanssa? <3 JOTEN, haluan tarjota teille tärkeimpiä varusteita retkeilyyn koiran kanssa nyt -20% alennuksella! Muun muassa monille koirille välttämätön lämmike telttaillessa lämpötilan laskiessa yöllä lähemmäs nollaa, on makuupussi. Löydät valikoimastamme sekä Hurtan että Non-Stop Dogwearin makuupussit sekä muita retkeilyyn tarpeellisia tuotteita!

Käy heti kurkkaamassa https://taigadogs.fi/tuotteet/retkeily/

Terkuin Jenna ja tiimi!

Jaa tämä artikkeli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *